Om…

Portalen

Intresset för en hållbar livsstil och för grönt byggande ökar. Ekobyggportalen är en nätguide om ekologiskt byggande och en mötesplats för intresserade. Här hittar du företag inom ekobyggbranschen, forum, nyheter och faktaartiklar. Det händer mycket nytt på ekobyggfronten –produkter och ideer utvecklas. Om du har något att berätta som rör grön inredning, bygg eller trädgård är du välkommen att höra av dig och bidra med material till portalen! info@ekobyggportalen.se

För frågor om ekobygg; inredning eller trädgård, ställ frågan på forumet – där våra experter medverkar.  På forumet är vi fler som kan besvara din fråga och fler kan också ta del av svaret. Privata byggfrågor via mail besvaras ej.

Personerna bakom hemsidan

Närbild-sc - kopia2Cathrine Bülow — Webbredaktör och ansvarig utgivare. Har ett mångårigt intresse för ekologiskt byggande. Har studerat arkitektur (KTH och ”Bärkraftigt byggande och boende” — Dalarnas högskola), biologi, miljövård, hållbar stadsplanering. Har tidigare arbetat med miljö- och naturvårdsfrågor på myndighet och företag, bl.a. som handläggare för biologiska mångfaldsfrågor i odlingslandskapet, naturguide och med HMS-frågor inom industriell verksamhet. Hjärtefrågor är grön stadsbyggnad, byggmaterial och kopplingen mellan hälsa och byggande/boende.

Är också frilansskribent främst inom bygg och miljö samt håller föredrag om ekologiskt byggande. cathrine[a]ekobyggportalen.se.

OBS: Faktafrågor om bygg, inredning eller trädgård besvaras inte via mejl. Ställ istället frågan i forumet.

robert

Robert Huselius — Tekniskt ansvarig och webbmästare. Är intresserad av stadsplanering, programmering, politik och musik. Engagerad i det lokala stadsodlingsprojektet Bagisodlarna i Bagarmossen samt arbetar halvtid som systemadministratör på ett annat företag. Spelar ibland skivor i Stockholm, med viss tyngdpunkt på turkiskt och östeuropeiskt 70-tal. robert@ekobyggportalen.se

 Medverkande skribenter och sakkunniga:

marcelMarcel Berkelder – sakkunnig och skribent. Svarar på frågor i forumet. Driver Exergi B(y)rån med rådgivning inom energi, VVS och miljö. Marcel är civilingenjör med specialisering på energiteknik och certifierad energiexpert samt OVK-kontrollant. Han har också forskat på energieffektivisering i flerbostadshus, arbetat som konsult samt undervisat på gymnasie- och högskoleingenjörsutbildning (i energiteknik, VVS-teknik, maskinteknik, byggnadsfysik och installationsteknik). Ställ frågor om energi och VVS här.

RonnyRonny Östling – sakkunning. Svarar på frågor i forumet. Ronny Östling är träarbetaren som månar om låg klimatpåverkan och estetik. Med stor kunskap och kärlek till trä, trähus och timring driver han byggföretaget Trähantverkarna. Här används genomgående miljövänliga material och metoder som visat sig vara hållbara – i århundraden. Ronny utför projektkonsultation, projektledning och KA-uppdrag nivå N. Ställ dina frågor om byggande till Ronny i vårt forum.

jhJan Hedberg – sakkunning. Svarar på frågor i forumet. Arkitekt med fokus på hållbart byggande. Arbetar med: · Skisser och rådgivning · Bygglovsritningar, projektering, bygghandlingar · Detaljplaner · Kurs ”Rita ditt eget hus” genom Meborgarskolan i Uddevalla · Ekologiskt byggande · Byggnadsvård · Byggnadsarbeten · Lerbyggen · KA certifierad behörighet N.

 

 

Skärmklippåsa2Åsa Andreasson – sakkunnig. Svarar på frågor om trädgård och odling i forumet. Åsa är trädgårdsarkitekt, biolog och miljövetare. Hon har arbetat med miljö och naturvård i 15 år, inom offentlig sektor och för Naturskyddsföreningen. Driver företaget Grindfärdig trädgård som erbjuder trädgårdsritningar till privatpersoner, husföretag och byggbolag. Hon skapar trädgårdar där det vackra och funktionella kombineras med ett genomgående miljötänk.

 

Kunskapskällor

Portalens faktaartiklar baseras på texter från böcker som är dominerande inom området ekologiskt byggande. Det är framför allt boken Byggekologi av Varis Bokalders och Maria Block som används på högskoleutbildningar och finns översatt till flera språk, den tyska boken Ekologiskt byggande och boende samt den norske ekoarkitektens Björn Berges böcker Det siste syke hus och The ecology of building materials. För litteraturförteckning med fler ekobyggböcker, klicka här. Portaltexterna baseras också på kunskap som inhämtats under utbildning och kurser (Arkitekturstudier — KTH, ”Bärkraftigt byggande och boende” — Dalarnas högskola) samt under studieresor och kontakt med olika ekobyggare i Skandinavien och Tyskland.