Text och bild: Cathrine Bülow. Välj massivträmöbler istället för möbler gjorda av spånplattor eller av metall. Spånplattorna innehåller miljöskadliga limmer och metallen kostar mycket energi att framställa samt ger upphov till elektromagnetiska fält. En annan fördel med massiva trämöbler är att de är möjliga att underhålla och restaurera på ett annat sätt än möbler av spånplattor med pålimmat faner. Massivträ kan slipas och oljas eller vaxas om men en förstörd fanerad yta går inte att göra så mycket åt. Läs mer

Man kan också köpa möbler gjorda av träfiberplattor (masonit). De innehåller inga limmer då träfibrerna är hoppressade med vatten under tryck och värme. Secondhand-möbler är också ett bra sätt att minska resursslöseriet.

Köp om möjligt möbler som är obehandlade (ofta går det att specialbeställa) och behandla dem själv med naturfärg eller linolja. Satsa gärna på återvunna möbler i secondhandaffärer. Äldre möbler (före 60-talet) är nästan alltid tillverkade i massivträ och har bättre kvalitet än dagens möbler. Möbler i naturmaterial åldras med skönhet och besitter en tidlöshet. Ett, ofta förbisett, alternativ är att anlita en möbelsnickare som gör dina möbler på beställning. Det är inte alltid så dyrt som man tror, speciellt inte med tanke på att du får en hållbar kvalitetsmöbel precis som du vill ha den.

Försök hitta en personlig stil istället för att följa tillfälliga trender. Med en mix av secondhandfynd, arvegods och nytt får du en mer spännande och personlig inredning än om du väljer ett helhetskoncept enligt senaste trenden, där ditt hem ser ut som en sida ur en möbelkatalog.

När det gäller bokhyllor och andra stora möbler, kan massivträmöbler upplevas som för tunga (och dyra). Furu är dock förhållandevis lätt och prisvärt. Det kan målas eller laseras om man inte gillar furulooken. Ett annat alternativ kan vara att köpa möbler tillverkade i träfiberplattor (masonite). Dessa plattor innehåller inget lim utan är endast sammanpressade med hjälp av tryck och värme. Träfibrernas lignininnehåll fungerar som ett naturligt klister.

Stoppade möbler

När det gäller stoppade möbler är det svårast att hitta bra alternativ. Utbudet av ekostoppade möbler i Sverige är än så länge dåligt och de som finns kostar en rejäl slant extra. Om man vänder sig till den tyska marknaden ökar utbudet rejält.

Konventionella soffor, fåtöljer och madrasser innehåller en rad miljö-och hälsofarliga substanser. Oftast är de stoppade med skumgummi och textilierna är behandlade med miljö- och hälsofarligt flamskyddsmedel samt vatten-, olje- och smutsavstötande ämnen.

Möbler med naturstoppning består istället av en kärna av rågstrå, tagel, naturgummi eller kokosfibrer. Sittfjädrarna är vanligen tillverkade i trä, överdraget av ekobomull, hampatyg eller lin.

Alternativet till att köpa en ny stoppad möbel kan vara att leta i secondhandbutiker samt på begagnatannonser och auktioner efter äldre möbler som är stoppade med naturmaterial som kroll och tagel. Vid behov kan möbeln kläs om hos en möbelrenoverare (tapetserare).

När det gäller soffor kan ett alternativ vara att satsa på en soffsäng/dagbädd med en ekomadrass (se sovrum). Istället för en uppdelad sittyta har man en madrass i soffan med ett överdrag, antingen ett som ligger löst på eller ett specialsytt överdrag med resår, som går lätt att ta av och tvätta. Då slipper man en stor del av alla de gifter som konventionella soffor innehåller. På köpet får man en gästsäng. Vill man ha en lite mindre sängsoffa/dagbädd, kan man välja en juniorsäng i trä.

Se upp med:

Skinnmöbler

Om de inte är tillverkade av biologiskt garvat läder, är de preparerade med en mängd kemikalier och avger bland annat krom till inomhusluften.

Konstlädermöbler

De innehåller miljövärstingen , som avger hormonstörande och allergiframkallande mjukgörare (ftalater) till inomhusluften. Vid brand bildas extremt giftiga dioxiner. Ytan blir dessutom lätt rispig och ful och är svår att laga.

Möbler av regnskogsvirke

Enligt Svenska Naturskyddsföreningen och Swedwatch bidrar ett stort antal svenska företag till skövlingen av regnskogen. Många djur och växter, som bara kan leva i regnskogen, håller på att försvinna för alltid. Enligt Världsbanken (2000) försvinner 2 miljoner hektar regnskog i Indonesien varje år. Det motsvarar en yta av halva Schweiz. När regnskogsträ avverkas innebär det inte enbart ekologiska skador, utan även sociala problem för de människor som bor i områdena och lever av det som skogen ger. Det är främst trädgårdsmöbler som tillverkas av träslag från regnskogen. Genom att köpa möbler av material som garanterat inte kommer från regnskogen, undviker du att bidra till skövlingen. Du kan lika gärna köpa utemöbler av svenska träslag. De kan, om så önskas, behandlas för att likna tropiskt trä.

Vill du ändå ha tropiskt trä, ska du välja FSC-certifierade möbler. Det är den enda märkningen som helt garanterar att träet framställts på ett ekologiskt och socialt försvarbart sätt. FSC står för Forest Stewardship Council. Organisationen arbetar för ett samhällsnyttigt, miljöanpassat och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk över hela världen.