Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Vad gäller?

Forumindex El Vad gäller?

02 mars 2018 kl 15:50

jon84

Hej!

Jag undrar om någon kan hjälpa mig med en teknisk fråga som indirekt är relaterat till el. Jag ska montera upp 14 st lysrör av denna modell https://svealight.se/product/valtavalo-led-lysror-g4/

 

Enligt produktbeskrivningen så ska s.k dummys ersätta glimtändare i armaturen. Är det någon här som hört talats om dummys för en led armatur?? Varför måste man ha dom egentligen? Är detta en standard?

 

Uppskattar snabbt svar då jag tänkt montera dom inför helgen. Tack på förhand.

11 mars 2018 kl 11:37
Marcel Berkelder
Marcel Berkelder

Hej.

 

Jag ska direkt säga att jag inte är elektriker och egentligen gillar jag inte alls att folk sitter o försöker svara på sånt som de inte kan.
Ingen har gett nåt svar och då kliar det i mina fingrar. Jag kan dela med mig av min erfarenhet.
Jag har bytt ut en del lysrör mot ledrör och då har det följt med en glimtändare som hör till lysröret. Exakt vad den gör vet jag inte men det funkar.
Naturligtvis ska produkter vara så pass enkla att en inte behöver vara civilingenjör i elteknik för att byta ljuskällor.
Det jag råkat ut för är att jag bytte till ledrör i en armatur och bytte bara det ena röret och lät det andra vara det traditionella. DET GICK INTE. Ledröret gick sönder. Läste mig till att det inte funkar ihop och att vissa armaturer har seriekoppling av rören och vissa parallellkoppling.
Hittade en bruksanvisning från Jula som förklarar detta. https://www.jula.se/globalassets/catalog/productdocuments/manual/421388_se-no-pl-en.pdf.

OBS håll inte på själv att bygga om lysrörsarmaturer! Kan vara livsfarligt. Behörighet krävs!!

Jag viker inte ut mer om detta, nya moderna armaturer funkar med ledrör (med ny glimtändare). För äldre armaturer: 
N
är du köper dina rör, kolla noga om de passar i dina armaturer.

 

Hälsn, Marcel

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.