Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Materialval för isolering av timmerhus

Forumindex Byggmaterial Materialval för isolering av timmerhus

06 maj 2018 kl 20:18

Anders2223

Hej,

Vi kommer isolera vårt timmerhus utvändigt med någon form cellulosafiber (typ ekofiber).

Två frågor:

1) Vilket miljövänligt isoleringsmaterial skulle ni rekommendera och varför?

2) Vilken typ av byggskiva rekommenderar ni som innervägg? Hur blir fuktvandringen bäst? Har tex. förstått att gipsskivor kanske inte är helt optimalt?

Tack för hjälpen!

Anders

 

17 maj 2018 kl 11:34
Marcel Berkelder
Marcel Berkelder

Hej.

 

1. Du kan gärna läsa här på portalen om olika typer av isolering. Det är svårt att rekommendera något utan utförlig information om hur väggkonstruktionen är tänkt att se ut. Så mitt råd är läs på och ta sedan kontakt med en lokal handel av byggmaterial som har sådana material som du är intresserad av i sitt sortiment och diskutera er fram till vad som blir en bra lösning. Det finns exempelvis hårda träfiberskivor som isolerar och utgör väderskydd. Du kan titta på exempelvis Woodycell.

2. Byggskivor kan du läsa om mer här på portalen. Fuktvandring i väggar är komplicerad. Fler och fler inser att fuktvandring i väggar inte är något statiskt, utan en dynamisk företeelse.
Man ska skilja på vindskyddsmaterial och diffusionsspärrar (ångspärrar) Vattenångmolekyler är mindre i storlek än kväve- och syremolekyler. Därför kan en vinduk släppa igenom vattenånga, men inte luft. En ångspärr släpper inte igenom (nåja 100% tätt är det inte, därför kallas det ibland ångbroms) varken luft eller vattenånga. Väggkonstruktioner som man försökt göra  ångtäta inifrån (med plastfolie) blir fuktiga ändå. Fukt kan nämligen också komma utifrån, även om ångspärren är gjort enligt alla konstens regler. Fuktvandring är en dynamisk process beroende på vind, sol och regn. Och fuktproduktion inne i byggnaden. Därför anser fler och fler att det är bättre att använda vindduk invändigt (och utvändigt) så att väggar kan torka ut om de blir fuktiga. Sedan har väggen isoleringsmaterial också en stor betydelse. Fuktvandringen i minerala isoleringsmaterial är mycket låg. Blir dessa blöta tar det väldigt lång tid att torka upp igen. Då har oftast en skada redan uppkommit i form av mikroorganismer som börjat växa.
Cellulosa isoleringsmaterial har mycket större fuktgenomsläpplighet och kan därför torka upp om de blivit fuktiga. Sätter du en vindduk på insidan, med ett ”installationsskikt” (45 mm regelverk med isolering) kan du använda precis vilka skivor du vill. Se upp med väggkonmstruktionen att vindduken ska vara lufttät, inte spika sönder den. I våtrum måste man dock ha en fuktspärr eftersom fukthalten i våtrum är högre, för det mesta. Det finns olika lösningar för det också.

 

Hälsning, Marcel

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.