Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Cement, betong och lättbetong

Forumindex Huskonstruktioner Cement, betong och lättbetong

28 januari 2018 kl 19:06

Emilia

Hej!

Vi håller på att starta upp vårt husbygge till sommaren 2018. Vi vill gärna ha ett stenhus och hade bestämt oss för ett hus i lättbetong. Detta eftersom det så ofta omnämns i sammanhang där bl.a. god inomhusmiljö betonas. När man läser om cement kan man ju dock snabbt konstatera att det inte låter som en produkt man vill ha särskilt mycket av i sitt hem. Överreagerar jag när jag blir provocerad av att det är en faktor som sällan framkommer i samband med lättbetonghus? Även på denna sida omnämns inte cement som en negativ aspekt att ta i beaktande när det gäller lättbetong.

Jag undrar också om det finns några fördelar med ett lättbetonghus i jämförelse med betongelement hus eller hus av lecablock (om man inte tar i beaktande tillverkningsprocessen utan mera koncentrerar sig på inomhusmiljön och hälsovådliga ämnen)?

Tacksam för svar!

Emilia

30 januari 2018 kl 14:06
Cathrine Bülow
Cathrine Bülow

Hej Emilia!

Du har helt rätt i ditt resonemang! Ett lättbetonghus har många bra egenskaper – det ger en robust konstruktion och enkel  konstruktion i sunda buffringsväggar (istället för konventionella barriärväggar med skumma material och platser ) MEN cementen är  helt klart ett miljöminus pga av de stora koldioxidutsläppen vid produktionen. LB innehåller dock mindre cement än vanlig betong och är därför  ändå bättre i det avseendet. Aluminiumpulvret som ingår är inte heller  bra ur miljösynpunkt men det rör sig trots allt om små mängder i form av jäsmedel.  Att producenter inte vill tala om nackdelar är väl iofs logiskt och mer regel än undantag- det gäller även för trähustillverkarna som sällan talar om de lim som oftast ingår i deras produkter. Att göra samlade bedömningar är verkligen inte helt lätt men även om produkten har vissa nackdelar har Nature Plus- den mest krävande miljömärkningen för byggvaror – ändå godkänt LB Ytong. ( Obs att det finns andra tillverkare som gjuter in cellplast i blocken).

Lättbetong och lättklinker har helt andra egenskaper än gjuten betong.  LB är isolerande buffrar fukt och reglerar därmed inomhusklimatet till skillnad från vanlig betong. Lättklinker likaså, den magasinserar värme bättre än LB men är däremot mindre isolerande, en LK vägg måste därför byggas tjockare.

Hoppas att det gav några svar på dina frågor!

Vänliga hälsn/ Cathrine

30 januari 2018 kl 14:14
Cathrine Bülow
Cathrine Bülow

Ps, du har rätt i att det borde stå ngt om cement på denna sida, vill minnas en tidigare fomulering om ” att lättbetongens miljömässiga nackdel är att den innehåller cement-men i mindre andel än i vanlig betong”- det verkar ha fallit bort vid ngn textredigering ..ska kolla på det.

 

31 januari 2018 kl 11:09
Cathrine Bülow
Cathrine Bülow

Hej igen! Försökte kolla upp detta med cementhalten lite närmare och blev lite brydd.. enligt vad jag hört av producenter ska andelen cement vara betydligt lägre i LB än i vanlig betong men enligt nedanstående uppgifter är det inte så utan andelen ligger på ca 25 % i LB och 5-25 % i betong, vanligen 14%.  MEN detta vill säga mätt i vikt om man ser till själva blandningen – men eftersom lättbetongen är porös och till stor del består av luft blir den verkliga materialåtgången inklusive cementåtgången ändå betydligt lägre än för den vanliga kompakta betongen!

Lättbetong

 

Sand

250 kg/m³

Vatten

30 l/m³

Cement

125 kg/m³

Kalk

59 kg/m³

Anhydrit / Gips

22 kg/m³

Aluminiumpulver

0,3 kg/m³

Återvunnen lättbetong (gjutmassan som blir över i skärningsproceduren)

25 kg/m³

Källa: Byggvarudeklaration för lättbetong

 

Vanlig betong: 

 Cement 150-550 kg Ballast 1600-2200 kg Vatten 120-240 kg Tillsatsmedel 5 kg. Normal betong består av ca 80 procent berg (sand, sten eller grus), 14 procent cement och 6 procent vatten. Dessutom ingår i normalfallet även olika tillsatsmedel i små doser. Källa: Betongindustrin.

 

 

  • Det här svaret redigerades 2 år, 10 månader sedan av Cathrine Bülow Cathrine Bülow.
  • Det här svaret redigerades 2 år, 10 månader sedan av Cathrine Bülow Cathrine Bülow.

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.