Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Byggplastfolie

Forumindex Byggmaterial Byggplastfolie

21 februari 2015 kl 16:14

kixon89

Hej! Jag har en bok som heter ”husets ABC”, den hjälper oss rätt mycket när vi renoverar osv. Nu håller vi på att tilläggsisolera ett rum. Och det står i den här boken att efter man har haft upp isoleringen på väggarna ska man häfta dit byggplastfolie. Hur pass nödvändigt är det och hur farligt är materialet? Vi hade köpt linpapp för vi trodde vi skulle ha det först på väggen,(vi ska även tilläggsisolera snedgarderober där det just nu endast är råspont, sedan kommer ju själva tegelpannorna) men kan inte hitta nånstans att man ska ha det? MVH Ann-Sofie

22 februari 2015 kl 06:45
Jan Hedberg
Jan Hedberg

Byggplastfolie består av polyeten, samma som i vanliga plastpåsar, består av kol och väte enbart och avger inga emissioner i sig. Vad isolerar ni med? Om man isolerar med mineralull så anses det att man behöver en fuktspärr mot uppvärmda utrymmen då mineralullen är luft och fuktgenomsläpplig, och varm luft som går ut genom väggen kan kondensera och orsaka fuktproblem. Det är viktigt att ni bygger så att det är lufttätt mot uppvärmda utrymmen. Ett tak behöver ha en luftspalt mot undertaket som är anbringad på rätt sätt. Om ni använder isoleringsmaterial av cellulosa så kan man istället ha en fuktbroms av lämpligt material, det finns olika produkter på marknaden.

22 februari 2015 kl 08:07
Ronny Östling
Ronny Östling

Hej Ann-Sofie!

Bra funderingar! Undrar just hur andra tänker kring detta.?

Man kan litegrand likna sina hus med kläderna som vi har på oss,  vi vill ha det varmt och gott men utan att bli svettiga och samtidigt vill vi inte att det blåser igenom när det är kallt ute..:)

och då menar vissa att de vill ha naturmaterial på sig som buffrar fukten och håller dig varm,  andra är nöjda med blandmaterial som kan lova samma sak.

Man bör också hålla koll på ånggenomgångmotståndet som sist jag kollade regelverket var minst 5 ggr högre på insidan..

jag tror att jag hittade ”linpappen” som du beskriver och i texten står det väldigt bra tycker jag!

Ha det kul när ni bygger och bygg med huvudet så slipper ni göra om det:) /Ronny

Se bifogad text från Ekologiska Byggvaruhuset:

 

”Luftspärrpapp

 

Diffusionsöppen men konvektionstät armerad trelagerspapp till linisolering. Monteras på isoleringens insida för att förhindra att fuktig inomhusluft via konvektion tar sig ut i vägg- och takkonstruktionen. Medför en konstruktion som ”andas”.
Ett hus ska vara så lufttätt som möjligt. Bra inomhusklimat skapas via ventilationen.
Vad är då skillnaden på konvektion och diffusion?
Diffusionstätt= Ångtätt, uppnås med tex helt tät plast
Konvektionstätt= Lufttätt men ej ångtätt, uppnås med tex papp
Inom modernt konventionellt byggande brukar man på isoleringens insida montera en diffusionstät plast. Den är helt ångtät och förhindrar att fukt från inomhusmiljön tränger ut och fälls ut till vatten i isoleringen. Inom ekologiskt byggande och även vid om- och tillbyggnader av äldre hus är det lämpligt att använda naturisolering som lin. Isoleringsmaterialet kan buffra fukt, och man behöver då ingen plast utan det räcker med en papp. Den måste dock göras lufttät, vilket innebär att man ska undvika att göra hål i pappen, och att skarvar bör klämmas och överlappas eller tejpas ordentligt. Tejpa företrädesvis med vår pappersbaserade skarvtejp.
Fördelen med papp istället för plast är bland annat att fukt kan torka både inåt och utåt i konstruktionen. I ouppvärmda sommarhus brukar man alltid rekommendera att tät plast undviks eftersom fukt vissa delar av året kan kondensera på ”fel” sida av plasten. Även där är det bättre att använda papp.
Ju högre upp i huset desto viktigare är det att pappen är tät eftersom varm luft stiger och skapar ett övertryck uppe under taket vilket medför att fuktig luft eftersträvar att tryckas ut i konstruktionen. Längst ner vid golvet blir det då istället ett undertryck.
Som utvändigt vindskydd är det viktigt att använda ett så diffusionsöppet material som möjligt i förhållande till luftspärrpappen. Vår vindskyddsduk Tyvek är extremt diffusionsöppen och ger därför ett mycket gynnsamt förhållande mellan inre och yttre täthet.
  • Bredd: 130 cm
  • Längd: 46 m
  • Yta: 60 kvm / rulle
  • Vikt: 230 gram per kvm
  • Ånggenomgångsmotstånd: 24000 s/m”

   • Det här svaret redigerades 3 år, 11 månader sedan av Cathrine Bülow Cathrine Bülow.
31 december 2018 kl 19:30
Robban
Robban

som jag sagt tidigare, ingen favorit av plastpåse. kom över ett tämligen intressant dok från Gävle universitet

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:556393/FULLTEXT01.pdf.

läs denna.

17 februari 2019 kl 09:38
Robban
Robban

Jag pratade med Bostik för x-ant månader sedan, och undrade hur ångtät en normalvägg är med hänsyn av deras produkter. En normal vägg i ett hyreshus/villa är  (från isolerings sidan räknad: OSB  tämligen tätt–> gips tämligen tät–> spacklade fogar 15 cm absorberar fukt ganska bra–> tapetlim tätt–> vanlig papptapet (1-lager) absorberar ganska bra (vid 2-x lager tapeter blir det tätare och till slut är det 100% täta på alla sätt. Var kommer fuktproblemen??

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.