Träolja/lack/bets inomhus

Text och foto: Cathrine Bülow. Tvärtemot vad många tror ska man välja olja och inte lack för utsatta träytor som golv, trappor och köksinredning. En lackad yta är betydligt mera känslig, minsta rispa syns direkt. Skador är mycket svåråtgärdade då hela träytan (t.ex. ett golv) måste slipas och lackas om. På en oljad yta räcker det att sandpappra på skadan och olja in fläcken.

Dessutom innehåller konventionella lacker miljö- och hälsofarliga bindemedel baserade på polyester-, polyuretan- eller epoxiharts. Lacken tar också död på den naturliga trälystern och en stor del av träkänslan. Dessutom förstörs träets naturligt fuktreglerande egenskaper.

Välj naturliga oljor som linolja och likande. Det finns en mängd bra produkter att tillgå på marknaden, även i konventionella byggvaruhus och färgbutiker.

Linolja

Linolja är en billig, gammal och väl beprövad ytbehandling för trä. För bästa resultat kan man gärna värma upp linoljan innan påstrykning. Applicera ymnigt och torka sedan av överflödig olja noggrant med en trasa. Den kommer annars lägga sig som ett klibbigt klister ovanpå.

Upprepa behandlingen ca två till tre gånger och slipa med fint sandpapper mellan strykningarna. Tänk på att linoljan kan självantända. Lägg linoljedränkt trasa i vatten.

Linseed oil and flax seeds

Äggoljetempera (utan färgpigment)

Man kan också blanda till en färglös äggoljetempera och måla trärena ytor med. Äggtillsatsen gör ytan lite blankare och stryktåligare mot om man använder ren linolja. Upprepa behandlingen ca tre gånger. Blanda en något fetare tempera för varje strykning och slipa med fint sandpapper mellan appliceringarna.

 

 

Färdiga träoljor för snickerier och golv

Färdiga oljor är i regel baserade på linolja och andra växtoljor samt naturharts, balsamterpentin och vegetabiliskt lösningsmedel. Ofta ingår även något torkmedel. De finns idag flera miljömässigtbra färdigprodukter att välja på vad gäller snickeri- och golvoljor.

Linoljevax

Vax är fettartade ämnen som är polerbara. De har låg smältpunkt och kan lösas i olika typer av lösningsmedel. När lösningsmedlet avdunstat hårdnar vaxen. Linoljevax ger en något blankare och stryktåligare yta än ren linolja. Den lämpar sig också väl för underhållsbehandling av trä samt för polering av linoleumgolv. Linoljevax är billig.

 Andra vegetabiliska vaxer

Andra vegetabiliska vaxer som kan användas för ytbehandling av trä är bivax eller carnubavax. Dessa vaxer har kända, goda träskyddande egenskaper. Vax kan användas som skyddsbehandling på träytor som är lackade, målade eller oljade. Ytan blir smutsavvisande och lätt att underhålla. Bivax är också känt för att dämpa elektrostatisk ladding. För underhåll av vaxade golv användes tvättvax.

Det finns även vaxer med mineraliskt eller syntetiskt ursprung. Undvik dem!

Lack

Konventionella lacker t.ex. UV-härdande akrylatlack innehåller bindemedel baserade på polyester-, polyuretan- eller epoxihars. Lacken ger träet en tålig yta men tar död på den naturliga trälystern och en stor del av träkänslan. Lacken förstör också träets naturligt fuktreglerande egenskaper. En lackad yta kan inte bättras på vid behov, utan hela ytan måste omslipas före omlackering. Det är svårt att hitta lacker som inte avdunstar lösningsmedel eller andra miljöskadliga ämnen. Idag tillhandahåller dock flera av de tyska naturfärgtillverkarna naturlacker.

Såpa

Såpa används som ytskydd på olje- eller lutbehandlat trä. Det finns även såpor för mineraliskt underlag. Såpor består av vegetabilisk förtvålande och torkande oljor. Undvik såpor med miljöfarliga tensider. Såpa för golvbehandling är inte samma sak som tvättsåpa.  Såpbehandling sker ett par gånger om året med kallt såpvatten då varmt vatten ger golvet en grå färgton. Vad gäller tvättsåpa bör man se upp med att använda grön såpa eftersom det med tiden grönfärgar golvet.

Lut och vitmedel

Dessa medel förändrar färgtonen på träet. Lut är frätande och kan innehålla irriterande och mindre miljövänliga ämnen såsom klorin och kaustiksoda. Miljömässigt finns alltså bättre val. Lut är dessutom frätande. Skyddsutrustning bör därför användas.

Bets

Bets är ett sätt att förändra kulören på trä. Det finns färdiga lösningar och påsar med torrpigment som rörs ut med vatten och sedan stryks träet på träet. Därefter kan ytan t.ex. oljas eller vaxas om så önskas för att bättre fixera betsen. Det förekommer även betser med miljö- och hälsofarliga som man bör se upp med.

Skärmklipp

Lasyr

Lasyr är ett svagt pigmenterat färgskikt som stryks över träet. Det döljer inte helt träet yta utan man kan fortfarande se träets ådringar lysa igenom. Det finns färdiga lasyrer att köpa. Välj en naturlasyr hos hos en naturfärgsproducent. Det går också utmärkt att använda linoljefärg eller naturhartsfärg. Man stryker då träet tunt en gång istället för två för täckande målning.