Tadelakt

Tadelaktens följsamhet möjliggör mjuka linjer och hörn.Text och foto: Cathrine Bülow. Tadelakt är en, i Sverige relativt okänd, marmorkalkpasta som appliceras på väggar eller andra ytor. Pastan appliceras i flera lager och poleras sedan. Arbetet bör utföras av en hantverkare som är van vid materialet. Tadelakten ger en vacker, vattenavstötande och slitstark yta och lämpar sig därför mycket bra i badrum.  Beroende på vilka pigment man blandar i kan ytan få olika färg. Tadelakten kan vara förvillande lik marmor.

Tadelakt är en byggekologiskt bra produkt som bara innehåller naturliga mineraler. Den har sitt ursprung i Nordafrika där marockanerna klädde hela interiörer och fasader i de vackra palatsen i Marrakech med materialet. Redan under romartiden användes tadelakt för att täta akvedukter och som tätningsmaterial i de turkiska baden. Hantverket utövas av så kallade mästare som efter år av erfarenhet lärt sig bemästra tekniken att skapa vackra ytor.

Tadelakt används fortfarande i Nordafrika men är vanligt också i Frankrike, Spanien och Italien. Tadelakt kan användas som enda material eller som komplement till kakel och mosaik. På grund av tadelaktens vattentåliga egenskaper så lämpar den sig bra för fuktiga miljöer men den kan också användas för väggar, golv, eldstäder, bordskivor, trapphus, pelare och andra ornament.

Badrum i tadelakt

Badrum i tadelakt

Genom att blanda kalkbrukspulver, pulveriserad marmor, mineral- eller oxidpigment och vatten i rätt mängd får man en gräddfilsliknande konsistens som appliceras med pensel på ett jämt underlag. Ytan ska torka i 24 timmar innan nästa lager stryks på. Efter en andra torkning slipas ytan slät och glansig med en sten. Slipningen stänger materialet och gör det så gott som vattentätt. För att få ytterligare djup och bättre vattenhärdighet kan ytan behandlas till önskad glans med olivolja och bivax. Den färdiga ytan har en lång näst intill obegränsad livstid och blir bara vackrare med åren.

 

Källa: Deco Material. Företaget säljer tadelakt, lerputser och -färger samt arrangerar kurser i tadelaktstekniken.